LET'S GO FOR SUCCESS!

MAIL LUUK

Kijk af en toe eens achterom

Een veel voorkomend iets in de sportschool is het voornamelijk trainen van de zichtbare spieren aan de voorkant maar het onderwaarderen van de spieren aan de achterkant van ons lichaam die we niet tot nauwelijks zien. 

En toch is dat heel erg jammer. 

Juist die spieren kunnen je helpen bij je esthetische doelen maar ook als je meer specifiek traint voor een bepaalde sport doe je er goed aan om juist die spieren prioriteit te geven. 

Zeg nou zelf, als je iemand op straat ziet lopen met alleen een flinke borst en dikke armen ben je dan onder de indruk? 

Waarschijnlijk niet echt. 

Een teken dat iemand een doorgewinterde krachtsporter is zie je vaak aan zijn dikke onderarmen, ontwikkelde kuiten, flinke bilpartij en een forse rug met daarboven de monnikskapspier die als 2 ijsbergen aan de zijkant van je nek zit. 

Valt het je ook op dat die spieren allemaal aan de achterkant van je lichaam zitten? 

De dames zijn gelukkig tegenwoordig al fanatiek bezig met het ontwikkelen van een mooie stevige bilpartij en daar kunnen de heren vaak nog wat van leren. 

Ook de dames zien namelijk graag een mooie bilpartij maar los daarvan kunnen sterke bilspieren je helpen bij een sterke en goede houding te creëren. 

De kuiten, een paar flinke bollen aan je onderbeen zijn er niet alleen voor de show. 

Ze zijn ook erg belangrijk voor de stabiliteit van de knieën, en dat kan op den duur zelfs helpen met/tegen knieklachten. 

Ze maken samen met de hamstrings en bilspieren ook deel uit van de achterste strekketen. 

De achterste strekketen kun je zien als een veer die wanneer je je hem indrukt een heleboel kinetische energie kan opslaan en dus ook een hoop kracht kan genereren als je die weer loslaat. 

Het ontwikkelen hiervan kan je dus hoger of verder springen laten springen maar ook helpen met harder rennen en ik denk dat de meeste sporters daar wel oren naar hebben. 

Delen van de rug en monnikskapspier maar ook de achterste schouderkoppen zien er heel stoer uit als ze goed ontwikkeld zijn maar dienen ook weer hun functie. 

Bij bv het bankdrukken, een van de meest populaire oefeningen in de sportschool lopen mensen vaak tegen het feit aan dat ze tijdens de beweging spanning en stabiliteit verliezen. 

Spanning en stabiliteit die veelal juist komt uit die spieren en belangrijk zijn voor het efficiënt uitvoeren van oefeningen. 

Daarbij helpen ze ook heel erg bij de gezondheid van je schouders. 

Dus ook de rest van je trainingen zullen beter gaan omdat je beter en veiliger kunt presteren. 

In mijn ervaring heb ik wel gemerkt dat de meeste mensen moeite hebben om deze spieren goed te laten ontwikkelen. 

Natuurlijk zul je wel moeten trainen maar vooral een goede uitvoering is belangrijk, maar omdat deze spieren meestal niet zichtbaar zijn voor onszelf kunnen we ze niet echt goed aanspannen. 

Wat kan helpen hierbij is het visualiseren van hoe de spier werkt en beweegt tijdens de beweging. 

En als je met een partner traint kun je elkaar zelfs palperen(aanraken) op de spier die je wil trainen. 

Dus stel je wil je achterkant schouders trainen kun je je partner vragen zijn vingers erop te laten leggen of erop te laten tikken om je bewustzijn van die spier te verhogen en zo een betere mind muscle connectie te krijgen. 

Vaak zul je zien dat je dan een spier beter kan isoleren en een beter resultaat krijgt. 

En nee dit is geen vrijbrief om die fitchick haar kont te gaan aanraken omdat je haar wil helpen met haar mind muscle connectie. 

Al met al een mooi pleidooi om die verwaarloosde spiertjes eens wat meer liefde te gaan geven.